Vandaag een VACpunt Wonen dag. Uitgebreid het programma voor de thema-bijeenkomst ‘gezondheid en ventilatie’ doorgenomen die ik half april aan een locale VAC in Noord-Holland ga doceren.

Waarom is ventilatie belangrijk? Op mijn huisbezoeken in de Staalmanpleinbuurt kwam ik diverse ‘muffe’ en vochtige woningen tegen. Open verbrandingstoestellen zijn veelal de oorzaak, in combinatie met slecht (lees: geen) ventilatiegedrag. “Te koud voor de baby” of “ik stook niet voor de buitenlucht” zijn veelgehoorde argumenten. Maar verkeerd bewonersgedrag betekent niet automatisch dat de schuld voor vochtproblemen bij de bewoners ligt! Een systeem dat niet werkt is in principe verkeerd ontworpen, anders zou het wel werken. Oplossen van problemen in de bestaande bouw is niet eenvoudig. VACpunt Wonen richt zich ook op de nieuwbouw en toetsing van ventilatie-systemen op gebruikgemak, geluidshinder en comfort.

 

Daarna onderweg naar Driebergen waar morgen de derde dag van de Basiscursus VACwerk in de Woningbouw op het programma staat. De cursisten gaan morgen aan de slag met het stappenplan ‘schrijven van een VAC advies’ en laten dit los op een concreet bouwplan. Op de bouwplaats die de case voor de eindopdracht vormt, aan de rand van Driebergen, heb ik wat foto’s van het project-in-aanbouw gemaakt om de cursisten wat beeld voor te schotelen naast de tekeningen en plattegronden waar zij mee moeten werken.

 IMAG0898

En dan, even HEERLIJK wandelen in het mooie Driebergse bos, als extraatje, tussendoortje, cherry on the cake, zo u wilt.