SMP

Voor De Alliantie Amsterdam werk ik samen met 2 collega-ZZPers om de herhuisvesting van zo’n 220 huishoudens rond te krijgen. In deze fase gaan we bij de mensen langs. Hoe lang wonen ze er, wat zijn hun ervaringen over de buurt, wat zijn hun wensen t.a.v. een nieuwe woning? Een paar notities

 

Veel bewoners zeggen in eerste instantie te hebben gedacht “weg uit deze buurt, dit is de kans om naar een andere/betere buurt te verhuizen”. Echter als zij de tekeningen van de nieuwbouwwoningen zien zijn deze zo aantrekkelijk dat men toch kiest voor een goede woning in deze buurt.

 

Wat vindt men dan belangrijk? Sommige bewoners hebben nauwelijks een (manifeste) mening over hoe hun nieuwe woning eruit zou moeten zien. Balkon aan de straat of juist aan de binnentuin? Naast de lift of juist aan het eind van de galerij? Bovenste etage of juist in het midden? Naarmate we meer uitleg over de plattegronden geven gaat het leven voor de mensen en blijken ze wel degelijk voorkeuren te hebben voor bepaalde straten, ligging in het blok of oriƫntatie op de zon.

 

Wie er mee mag verhuizen wordt bepaald door een flink aantal regels die gelden voor de woningmarktregio Amsterdam. Kinderen mogen wel mee verhuizen, inwonende verwanten of vrienden niet ook al wonen ze er jarenlang. Als iemand een tijdje uitgeschreven is in het Bevolkingsregister kan dit grote gevolgen hebben doordat hij/zij in sommige gevallen niet meer tot het huishouden gerekend mag worden. Waar moet men dan wonen? Lastige discussies en teleurgestelde reacties. Maar, de druk op de Amsterdamse woningmarkt is enorm dus we moeten uiterst zorgvuldig omgaan met het maken van uitzonderingen.

 

Dan de sociaal/economische situatie. Het merendeel van de bewoners is van allochtone afkomst. Er zijn maar weinig hoofdbewoners die de NL taal onvoldoende spreken of begrijpen. De inkomens in de buurt variƫren van heel hoog tot heel heel laag. Er zijn mensen met een uitkering, zelfstandig ondernemers (taxichauffeurs vooral) en mensen in loondienst, van schoonmaak tot orthopedisch arts. Kortom een mooie mix van het stedelijk leven, ook in dit deel van Amsterdam.

 

www.staalmanplein.nl